U našoj školi u Orašcu, Zatonu i na Lopudu tijekom listopada obilježavali smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Ova tradicionalna manifestacija povezana je sa Svjetskim danom hrane koji se slavi 16. listopada. Prilika je to za izražavanje zahvalnosti za kruh i sve plodove zemlje te za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti. Učenici i njihove obitelji su s puno truda i ljubavi pripremili razne vrste slasnog kruha, kiflica, slatkih kolača te drugih ukusnih peciva. Sve prinesene darove blagosovili su vjeroucitelji don Miroslav Karatović i Hrvoje Njavro.
Zahvaljujemo svima koji su dali svoj doprinos ovoj manifestaciji.
KRUH
Kruh najviše uživa
dok sjedi u krušnoj peći.
Tad je rumen od sreće
i postaje sve veći.
I na kraju biva
mirisni jastučak
kad obitelj za stol sjeda
i sprema se za ručak.
Na počasno mjesto
kruh se smjesti.
“Evo, topao sam,
ukusan i sladak,
možete me jesti”.
Vera Zemunić





