2020-04-07 17:02:27

Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja

7. travnja svake godine, Svjetska zdravstvena organizacija organizira obilježavanje Svjetskog dana zdravlja s namjerom da skrene pozornost javnosti na neku od mogućih bolesti. Svjetski dan zdravlja prvi puta se počeo obilježavati od 1950. godine i svake godine nosi različitu temu vezanu za zdravlje, odnosno jedno prioritetno područje koje je briga Svjetske zdravstvene organizacije.

Svjetski dan zdravlja  ove godine dočekujemo duboko pogođeni pandemijom Korona virusa koja je odnijela mnoge živote. Zato pojam zdravlja u ovim okolnostima shvaćamo u pravom smislu te riječi. Postajemo svjesni što nam zdravlje zapravo znači , što ono znači za naše roditelje djecu, prijatelje. Zdravlje postaje naš prioritet.

Misao o zdravlju je ona s kojom idemo na počinak ,ali se i budimo svako jutro…

Na Lukinom portalu preuzeli smo neke mudre savjete naših baka,a koje bi svakako trebali pročitati jer nam mogu biti jako korisni u ovom vremenu...

Na bakine ili djedove savjete ponekad odmahujemo rukom, smatrajući ih zastarjelim metodama. Da naši stari u mnogim primjerima itekako "imaju pojma", sada je potvrdila i znanost;

 

BAKINI SAVJETI KOJE JE POTVRDILA ZNANOST



Morska voda pročišćuje nos

2007. godine je provedena analiza, koja je potvrdila da morska voda ublažava simptome akutnih upala nosa i sinusa.

Tako pradavni tretmani sada imaju svoju potvrdu na policama ljekarni. Morska voda zbog sadržaja mineralnih soli i velikog broja oligoelemenata ima blagotvoran učinak na sluznicu dišnih puteva, koji se ljeti ostvaruje u blizini mora. Tijekom cijele godine, to se može postići primjenom kvalitetno obrađene morske vode.

Brusnica kod urogenitalnih infekcija

SjevernoameričkiIndijancisu biliprvi koji su koristili brusnicu u borbi s infekcijama, a istraživanja su pokazalada je sok brusnice doista čudotvoran. Izraelskitim je utvrdioda brusnica sprječava da se za stijenke mokraćnog kanala lijepe bakterije, od kojih je najčešća Escherichia coli, te da sok brusnice ima protuupalno, antimikrobno i diuretičko djelovanje.

Domaća juha za prehladu

Domaća juha, pogotovo pileća, prvo je što će nam baka ponuditi kad smo prehlađeni ili imamo gripu.
Znanost je pokazala da su blagodati pileće juhice i veće nego što mislimo. U znanstvenom časopisu CHEST je objavljeno kako juha potiče stvaranje protuupalnog mehanizma koji nam olakšava simptome upale gornjih dišnih puteva. Uz to, pomaže u izlučavanju sluzi, zbog čega olakšava kašalj i šmrcanje. Piletina pak sadrži i aminokiselinu cistein koja je po svojim svojstvima vrlo slična lijekovima koji sadržavaju acetilcistein, a koje nam liječnici prepisuju za bronhitis i slične respiratorne infekcije.

Hladnoća uzrokuje prehladu

Iako je poznato da prehladu uzrokuju virusi, a ne hladnoća, bake djecu još uvijek upozoravaju da ne izlaze na hladnoću kako se ne bi prehladili. Ipak, čini se kako i tu ima istine.
Znanstvenici Sveučilišta u Cardiffu dokazali su kako hladnoća može izazvati prehladu. Okupili su 180 volontera usred sezone prehlada i pola njih nagovorili da urone noge u hladnu vodu na 20 minuta. Tijekom sljedećeg tjedna, čak je 33 % onih koji su bili u vodi razvilo simptome prehlade za razliku od samo 9 % onih koji nisu uranjali noge u hladnu vodu.
Profesor Ron Ecckes to je objasnio na sljedeći način: hladnoća uzrokuje stezanje krvnih žila zbog čega je slabiji protok krvi te se organizam slabije opskrbljuje bijelim krvnim stanicama koje se bore protiv infekcija.

Med protiv kašlja

Znanstvenici smatraju kako ljepljivost i viskoznost meda pomaže u olakšavanju kašlja, a prirodni antioksidansi pospješuju proces ozdravljenja. Ipak, uzimanje meda u nekim slučajevima može prouzročiti zdravstvene smetnje, pogotovo kod male djece i beba pa se prije njegove konzumacije valja posavjetovati s liječnikom.

Korica kruha je "najzdravija"

Djeca izbjegavaju koricu kruha, a bake tvrde kako je upravo korica najzdravija. Njemački znanstvenik dr. Thomas Hoffman je napravio studiju u kojoj e analizirao kemijski sastav korice i ostatka kruha. Potvrdio je da je korica kruha zdravija od ostatka. Za vrijeme pečenja kruha dolazi do Maillardove reakcije, pri čemu se stvaraju antioksidansi koji se učinkovito bore protiv stvaranja stanica raka.

Žlica šećera protiv štucavice

Čuli smo za razne metode protiv štucavice - zadržavanje daha, puno vode...
Najučinkovitijim se pokazao čest savjet baka: žlica šećera. To je dokazao i dr. Edgar Engelman još 1971. godine. On je u časopisu New England Journal of Medicine objavio rezultate svoje studije u kojoj je uspio žlicom šećera zaustaviti štucavicu u 19 od 20 slučajeva. Utvrđeno je kako nagli unos šećera jako stimulira vagusni živac koji povezuje abdominalno područje s mozgom i tako ga ometa u štucanju.

Žvakača guma protiv želučanih i probavnih teboga

Istraživanja pokazuju da nakon određenih abdominalnih operacija, jednosatno žvakanje žvakaće gume ubrzava normalizaciju rada crijeva.

"Žvakaće gume (po mogućnosti bez šećera), pomažu stimulirati crijevnu aktivnost", kaže Jeffrey Drebin, profesor i šef probavne kirurgije na Sveučilištu u Pennsylvaniji.

Anita Begušić, knjižničarka

 


Osnovna škola Antuna Masle Orašac